Stinne er ved at undersoge noget om blogs & netværk til sit speciale, og her er svarene fra den undrske jury:
Webloggen
Hvorfor har du en weblog? Hvad skriver du om?
Derfor! Jeg skriver om, hvad der er aktuelt i mit hoved; Min blog er min notesbog (fx. links jeg gerne vil gemme), et rum for reflektioner & teoretiske udkast om alt muligt (nogle mere seriøse end andre), en mulighed for at få svar på “er det bare mig, der er mærkelig”-spørgsmål, komme af med min harme over tilværelsens eller mine medmenneskers latterlighed, bare skrive noget om sprog eller dele et smukt øjeblik.
Og hvad ville du aldrig skrive om?
Emnemæssigt ser jeg ikke nogle særlige begrænsninger, men der er for mig klart et skel mellem min konkrete virkelighed og mit internet-liv. (Eller det var der i hvert fald til at starte med, det har helt klart ændret sig, siden jeg har mødt andre bloggere IRL, men det var helt klart grænseoverskridende første gang!) Men for at vende tilbage til det oprindelige spørgsmål: Jeg prøver altid at anonymisere folk, jeg kender i den virkelige verden, de har jo ikke selv valgt at blive citeret/beskrevet/hængt ud på internettet. Desuden er et i konteksten passende “handle” alligevel mere sigende, end folks rigtige navn og detaljer. Min arbejdsplads og andre konkrete personlige detaljer behøver heller ikke blive nævnt efter min mening – målske bare fordi jeg egentlig er en privat person af natur…
Passer din weblog i de kategorier jeg har opstillet (dagbogen, interesser, kommentarer, rejsedagbøger, en gruppe blog)?
Dagbog synes jeg egentlig ikke er nogen god paraply, da jeg synes ordet lugter for meget af privat-sfære og “nu skal du høre hvad jeg har lavet i dag”, men det er måske bare mig? (Ullas Latterlighed passer derimod et smukt i dagbogs-definitionen) Jeg ville nok foretrække “elektronisk notesbog”, men ingengang det er helt dækkende, da det ikke inkluderer den interaktion / de netværk der efter min mening er en vital del af bloglivet…
Hvad motiverer dig til at skrive?
Lyst! Jeg bliver inspireret fra andre blogs, ideer, åndsvage påfund, ting der irriterer mig, spørgsmål jeg gerne vil have svar på og så er bloggen et godt sted at udkaste en teori om verden. Og så er jeg af natur en besser-wisser, der elsker at forklare, hvordan tingene hænger sammen, og det er der jo rig lejlighed til i blogland.
Holder ud øje med antallet af læsere og kommentarer på din blog? Hvad betyder det for dig?
Jeg elsker kommentarer, hvis man bare råbte i skoven uden at få svar ville det jo svare til at skrive en dagbog hjemme under dynen, og det har jeg aldrig kunnet se pointen i. Antallet af læsere er egentlig ikke noget jeg går synderligt op i, men kommentarer får man naturligvis kun, hvis der er nogen der læser, så det er selvfølgelig dejligt at have læsere.
Kommentarer
Hvilken type kommentarer modtager du? Kan de opdeles i overordnede grupper?
Det kommer naturligvis helt an på indlægget, og da de er meget varierede i type/emne er kommentarerne det også: indsigelser eller polemiske svar på diskuterende indlæg, gode råd og vejledning, hjælp til tekniske spørgsmål eller bare folks sjove indfald… Og deres natur afhænger jo af, hvem der skriver dem.
Hvilken type indlæg får du kommentarer på?
Alle mulige, men flest på de diskuterende / teoretiserende indlæg.
Kender du alle de mennesker, der kommenterer din weblog?
Nej, absolut ikke. Jeg fortalte i sin tid ikke nogle af mine venner i den virkelige verden om min blog nr. 2, så kun enkelte har siden fået at vide, at den eksisterer (fordi det fx. dukkede op i en samtale, eller jeg skulle introducere mine blogvenner), og jeg tror højst, at en enkelt IRL-ven kigger med en sjælden gang i mellem, de fleste af mine venner i den virkelige verden ved ikke rigtigt, hvad en blog er.
Har du fået nye bekendtskaber efter du er begyndt at blogge? Hvordan bruger du relationer skabt via weblog?
Jeg har genfundet en gammel gymnasieven, mødt en hel del bloggere, fået nye venner & bekendte og senest startet en bogklub med en flok bloggere…
Har webloggen indflydelse på dit offline liv? Kan du finde eksempler på at den har en indflydelse eller et overlap fra online til offline.
Jf. ovenstående ja! Ud over det mere konkrete har bloggen på et personligt plan også betydet noget for mig – dybest set har jeg nok indset, at det ikke er så farligt at afsløre, hvad man tænker & især føler.
Kommenterer du selv? Hvilke weblogs, hvornår, hvorfor?
De allerfleste steder når jeg kommer forbi, fordi jeg som regel har en mening om alting, som jeg af uransagelige årsager mener andre skal høre.
Har du fornemmelse af at der er mange der læser din blog uden at kommentere?
Sammenligner man statistikkernes besøgstal med antallet af kommentarer: Ja!
Får du henvendelser på mail, afledt af din blogaktivitet?
Det er yderst sjældent, men meget hyggeligt når det sker. Jeg skal måske bruge denne lejlighed til at efterlyse nogle flere frække tilbud pr. mail ;)
Blogroll
Hvilke links findes på din blogroll? Sletter du nogle sinde links fra din blogroll? Hvad bruger du selv din blogroll til og hvad vil du gerne have at andre bruger den til? Bruger du blogrollen på andre sider? Til hvad?
Alle dem jeg er faldet over, kan lide og har husket at lægge ind. Jeg rydder op i dem en sjælden gang i mellem og sletter dem jeg ikke bruger / der ikke virker mere. Jeg bruger den til at surfe blogland, og det bruger jeg også andres blogroll til.
Og endelig svar på bonus spørgsmålene:
Jeg er hvis ikke det fremgår civilblogger, kvinde og blogger på: www.anetq.dk/undrblog
“Råbet i skoven” er vel udtryk for ønsket om at blive hørt/set. Så udover alt det tekniske lir man kan lave med blogs, så er det en fabelagtig chance for at være noget for nogen/sammen med nogen – og det gælder også dem der giver kommentarer.
Ja jeg maa tilslutte mig begge pointer, den foerste med at noerde lidt med det tekniske havde jeg helt sprunget over – det er jo en del af charmen, naar man inderst inde er noerdine. Den anden pointe “community”-tanken er jo saa absolut den storste pointe – eller skal vi oversaette, ja det skal vi: Faellesskabet, det er da i hoej grad det det handler om!