I denne triste tid kan man trænge til noget solidt, og i denne travle tid kan man trænge til at få ryddet op i både grøntsagsskuffen og fryseren. Løsningen på begge disse problemer er den samme: Mos!
Her følger en opskrift for folk med klassiske singlekøleskabe:
Indholdet af grøntsagsskuffen + den skumle pose kartofler man fandt i et hjørne i køkkenet, skrælles og skæres i tern, hele balladen losses i en gryde med vand og salt og koges grundigt.
Imens optøs noget af det hakkede kød, der har ligget så længe i fryseren, at det har fået en ubestemmelig grålig farve, stik det en god gang krydderier og evt. andre rester fra skabene (kapers eller tranebær kan fx. med fordel tilsættes, dog nok ikke i kombination, medmindre man er ude i noget meget moderne fusionskøkken, men det må man i så fald selv ligge og rode med!) evt. lidt æg som klister og steges i klumper af ønsket størrelse.
Kogegryden frahældes kogevandet og piskes eller blendes med lidt mælk (og evt. smør, hvis man har det, det har jeg så aldrig, så det kommer der sjældent i), hvid peber og salt er et must, men lidt chili eller muskatnød er heller ikke dårligt, der kan med fordel improviseres med tanke på, hvad grøntsagsskuffen oprindelig indeholdt. Man pisker/blender til den konsistens, man foretrækker, med eller uden grøntsagsklumper. Er man så heldig at finde noget smør inderst i køleskabet smager det godt med en klat ovenpå. Så er der dejlig dampende varm mos og deller.
Dovne piger og drenge, af typen der syr med lang tråd, kan med fordel skrælle hele indholdet af grøntsagsskuffen, så er der også mos til i morgen!
*Demonstrationsmodellen på billedet indeholder kartofler, gulerødder, broccoli og jordskokker – men finder man fx. en gammel pose spinat i fryseren eller andre hårde grøntsager i skuffen kan det også med fordel tilsættes…
Persille er godt at brokle i, nu man alligevel er i gang. :D
Ja, også udmærket, hvis man er til det [jeg fik en overdosis Persille i det tyske kantinekøkken, da jeg boede i Berlin, så jeg spiser det næsten kun i persillesovs siden da]. Men for de dovne piger; er der ikke noget med, at man ikke må genopvarme noget med persille i – et eller andet pjat med nogle jordbakterier eller noget?
Man må gerne opvarme persillesovs, det er en gammel skrøne, at man ikke må.
Betingelsen er dog, at den køles hurtigt ned efter fremstillingen.
Og spinat? Må det også genopvarmes?
@Ægget: Altså jeg har gjort det i årevis… Men ved ikke om det officielt er tilladt, hvad siger Palle?
Jamen så er det da også gennemvarmet!
Jaja.. jeg kunne da også bare selv lede efter svaret – og det fandt jeg så (til dels): http://www.vom.dk/visdebat.asp?debatid=68
Jeg hæfter mig ved formuleringer som:
‘Er der derimod drysset rå persille eller andet grønt over en varm ret fx frikassé’ – ja, det sker ikke i mit køkken – der kommer nok aldrig frikassé.
og
‘Nitrit fjernes ikke ved opvarmning. Rester af tilberedt spinat og grønkål må derfor ikke serveres for børn under 1 år’ – glimrende, men kan jeg deraf slutte, at det ikke er giftigt for pattebørn og barnlige sjæle på medio 30 år?
Det er anden gang spørgsmålet stilles, og de (Vom) kan stadig ikke formulere et svar – ikke mærkeligt at gamle skrøner genopvarmes rundt omkring i det ganske land – hvornår er det fx. at vi må bade? Er det før vi spiser eller lige efter – eller er det først 2 timer efter?
(forudsat at badevandstemperaturen indbyder til badning).
Forsigtighedsprincipper byder mig aldrig at bade i havvand, svømmehaller og andre former for vandreservoir-ting så som fuglebade [for helt ærlig – hvor længe er det lige siden du spiste sidst?] – OG aldrig at genopvarme mad med persille, spinat, grønkål, jordbakterier og/eller nitrit – for blev det nu nedkølet hurtig nok????
Moralen er, at man skal spise op og bade i morgen!
Undskyld AnetQ.
…og ikke aldrig længere ud end til navlen, hvis der er morderiske psykopater efter én i en mørk skov [jf. Terkels mor]
Man skal lade være med at spise gift.
…også et godt råd!