Ikke bare er det lækkert at høre noget tysk til en forandring, der er også en super film – så se at komme i Empire og se “Das Leben der Anderen” (De andres liv), den er fabelhaft (og bare rolig; det handler ikke om Hitler).
Savner du også lidt tysk i hverdagen, så er her et udsnit af Spiegels anbefaling:
Verglichen mit der travestiehaften Ironisierung der DDR in Leander Haußmanns Filmen, die gewiss ihren eigenen Reiz des Absurden haben, wirkt “Das Leben der Anderen” wie eine ruhige, beinah asketische Versuchsanordnung zwischen Liebe und Staatsmacht, Freiheit und Verrat, Kunst und Politik, Leben und Tod. Ein Stasi-Kammerspiel, das mit erstaunlich wenigen, äußerlich sichtbaren (Wiedererkennungs-)Effekten auskommt.
Ah ja, fremragende film. Jeg klapper i hænderne. Klap klap.
Og nu vil jeg OGSÅ sige noget på tys-tysk, men det bliver knap så omfattende som dit. Kun et enkelt ord fra filmen hang fast nok i mit hovede til at jeg kan huske det i dag: Freitot. Er det mon et almindeligt tysk ord, eller et særligt DDR politisk korrekt udtryk?
Will do. Har lige tjekket den ud i dag på nettet. Ser meget helt klar lovende ud.
Gut gefragt von der Ulla! Jeg havde heller ikke hørt det før… Men lidt Google-statistik viser at Selbstmord bon’er 3,43 mio hits, mens Freitod/Freitot kun giver hhv. 300.000 / 7.000, så det er i hvert fald mindre udbredt. Skulle nogen have lyst til at begå Fridød på tysk, kan tips findes her: http://go.to/forum3222 (Das Suizid-, Freitod- und Selbstmord-Forum) og de favner glad alle betegnelserne, så det står én frit for at bringe sig om (Se nu dér, en germanisme!) præcis som man lyster.
Sikke en dødgod service! Oooooh-aaaarhhhh-hahahahahaha!
Oh, I kill me! Neiiiij, altså altså….
Det viser sig at komme fra Nietzsche – Now, why am I not surprised? – der i 1906 udgav et skrift kaldet Vom freien Tode. Selbstmord er neutralt, hvor Freitod måske antyder en svag billigelse, en positiv ladning af denne ‘leven sit frie valg ud’.
Skønne Suzy kan selvfølgeligt et klogt svar! Tusind tak for opklaringen, og Nej, det kan jo ikke undre at det er Nietzsche der bragte den den betegnelse på banen.