Kategorier
Human Technology Tools & Virtual Gadgets

Digitalhygiejne i en tid med nye vaner

Du tager sikkert nye værktøjer og platforme i brug i disse dage – brug chancen til at få gode digitale vaner! Er du på rette platform? Har du styr på rettigheder, deling og kreditering – og husk at rydde op.

I disse dage, hvor nærmest hele verden er flyttet online, tager du sikkert nye værktøjer i brug. I paniksituationer griber man gerne det, der lige virker, og det skal jo også virke, når man står og skal tale med alle cheferne, har vigtigt kundemøde eller skal undervise sit hold om 3 minutter.

Men når panikken har lagt sig, så kan man godt komme til bare at fortsætte i det spor, man ramte lidt tilfældigt, og det er måske ikke så hensigtsmæssigt? Lige som håndhygiejne, så kan ens digitalhygiejne også være mere eller mindre god – og inden du får tillagt dig alt for mange nye digitale vaner, så overvej lige, når der falder en smule ro på om du har styr på:

1) Er du på rette platform?

Spørg dig selv: Er det en platform du har lyst til at være på i fremtiden? Hvis platformen er gratis, hvilke data betaler du med? Stoler du på den og virksomheden bag? At der er styr på privatliv og sikkerhed? GDPR? datasikkerhed? Alt det kedelige – men nu du måske er i gang med at få nye vaner, så vælg at få gode vaner.

Har du fx. via arbejdspladsen adgang til systemer, hvor der er styr på GDPR, databehandleraftaler, sikkerhed, backup og den slags? Så er det måske nu, du skal finde ud af at bruge den, i stedet for nødløsningerne?

2) Optagelser og deling

Husk at fortælle deltagerne, hvis du vil optage de onlinemøder du holder for tiden – og hvordan det deles bagefter. Giv folk mulighed for at ikke at blive optaget, hvis de ønsker det – og i større forsamlinger kan man fx. deltage uden kamera og stille spørgsmål i en chat, frem for på lyd/video, hvis man foretrækker det.

3) Husk at kreditere

Når du finder en fin grafik på nettet, et billede, der lige sparer dig en lang forklaring eller timers arbejde – så husk at kreditere skaberen – helst med link. Og ophavsretten gælder jo stadig på nettet – så find og brug værker med Creative Commons licenser eller spørg skaberen om lov.
(Det er ikke så svært, se eksempel nedenfor på fotokreditering)

4) Dit digitale fodspor

Når stormen har lagt sig, så find lidt tid til at rydde op: De lynhurtige løsninger skal måske ikke bevares til evig tid? Og måske behøver optagelser fra nødløsninger, ikke være det folk finder, når de søger efter dig?


Man må godt rydde op efter sig selv, også på internettet!

Hvis ikke for din egen skyld, så for klimaets?

Selv hvis dit rod ikke ligger offentligt tilgængeligt, så andre kan finde det, så ryd op for klimaets skyld – tænk på alle de servere og køleanlæg, der skal til for at holde optagelserne af dine timelange krisemøder klar til afspilning til evig tid.

Foto: “One year of Free Pictures” af Carlos ZGZ via Flickr (CC BY-SA 2.0).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.